уторак, 21. фебруар 2012.

КАТАВАСИЈА НА БЛАГОВЕСТИ


Глас 4.
Песма 1.
Отворићу уста моја и напуниће се Духа и реч упутићу Царици Матери: празноваћу весело и певаћу с радошћу Њена чудеса.
Песма 3.
Певаче славе Твоје, Богородице, живи благословени Изворе, сакупљене у скупу духовном духовно оснажи и у Својој божанској слави венаца славе удостој.
Песма 4.
Који седи у слави на престолу Божанства, Свебожанствени Исус, на облаку доће лаком у свој моћи Својој, и Он спасе оне што кличу: Слава, Христе, моћи Твојој!
Песма 5.
Све се задиви божанственој слави Твојој: јер Ти си, најчистија дјево, у крилу имала Бога над свима, и родила Вечног Cинa: свима што славе Тебе мир дарује.
Песма 6.
Божанствени овај и свечастни, празнујући празник Богоматере, ви богомудри, ходите, хвалу Јој певајмо и од Ње рођенога Бога славимо.
Песма 7.
Не послужише твари благочестиви место Створитељу, но претњу огњем презревши храбро, радоваху се певаху: Препрослављени Господе и Боже отаца, благословен си!
Песма 8.
Хвалимо, благосиљајмо, клањамо се Господу, славећи Га и преузносећи у све векове. Младиће благочестиве у пећи Изданак Богородичин спасaо је: тада се показа лик Његов, а сад на делу Он земљу целу подиже да пева Теби, Господа славите дела, и преузносите у све векове.
Песма 9.
Свак на земљи роћени да ликује духом осветљаван да празнује Бестелесних умова природа, штујући светковину свештену Богоматере и да кличе: Радуј се, Свеблажена Богородице Чиста, Вечна Дјево!