субота, 16. септембар 2017.

АКАТИСТ Пресветој Богородици у част Њене иконе КУПИНА НЕОПАЉИВА


Кондак 1.
Теби, Пресвета и богообрадована Дјево Богородице, Војвоткињи Која се одважно бори за нас и Која јављањем иконе Своје пламенолике сву Цркву Христову радошћу испуни, од огњеног пламена њоме верне штитећи, похвалне песме узносимо: Ти пак, о Богомати, Купином Неопаљивом прозвана, пошто имаш непобедиву моћ и милосрђе велико, похитај у помоћ нама којима је заступништво Твоје потребно и од свих нас опасности избави да Ти кличемо:
Радуј се, Благодатна, Купино Неопаљива, Ти што нас од огњеног разгоревања избављаш!
Икос 1.
Над ангелима Царице и над сваком твари Владичице, Госпођо Богородице, Ти што од чинова ангелских на висинама хвалебне песме прихваташ, удостој и нас од праха земаљског саздане да Ти за премногу милост Твоју спрам рода људскога песмопој хвале и благодарности узносимо. И премда нисмо достојни Теби долично певати, немој се, блага будући, похвала наших ништавних и јадних гнушати; већ као што Син Твој две лепте удовичине милостиво и сажаљиво не одби, тако и Ти многоштедро услиши нас што Ти са умилењем кличемо:
Радуј се, Ти Која си огањ Божански у утроби Својој неопаљиво носила!
Радуј се, Ти Која си Спаситеља човечанству паломе родила!
Радуј се, Ти што силу адову пречистим рођењем Твојим уништи!
Радуј се, Ти што Адама и Еву од проклетства древног избави!
Радуј се, јер си очовечењу Једнога од Тројице непорочно послужила!
Радуј се, јер си Творца неба и земље бесемено оваплотила!
Радуј се, Благодатна, Купино Неопаљива, Ти што нас од огњеног разгоревања избављаш!
Кондак 2.
Видећи негда на Синају купину што огњем букташе и не сагореваше, Мојсије се ужасну, и гле, дође к њему глас Божански из купине: ”Скини обућу с ногу својих, јер је место где стојиш земља свештена!” Ово чујући, и ми скрушени, тајну оваплоћења Бога Логоса од Дјеве Пречисте, чудом купине неопаљиве прасликовану, исповедамо, и месту се јављања Божијег са страхом и трепетом клањамо, Саздатељу свега кличући: Алилуја!
Икос 2.
Разум људски није кадар тајну промишљања Божијег појмити, које од стварања света искупљење човечанства палога унапред одреди, још у предвечном савету Божансгва Триипостасног будући: но свети пророци Божији, Духом Светим надахнути, издалека предвиђајући то чудо над чудесима, како ће Творац обличје слуге примити, желећи да дело руку Својих од погибли вечите спасе, прасликама и пророштвима нелажним искупљење рода људскога обзнањиваху, што се од Искупитеља обећанога имађаше савршити; Њему пак Ти, Свечиста, тело подаривши, Матером Господа Твога удостоји се бити, а Он нас научи клицати Ти овако:
Радуј се, Палато пламенолика Онога што на херувимима седи!
Радуј се, светлоносна Одајо Онога што серафимима заповеда!
Радуј се, Одру Цара великога што на врх горе небссне стоји!
Радуј се, Престоле одухотворени Онога што вишњим и нижним влада!
Радуј се, Божанства Кивоте освештани, што светињу над светињама превазилази!
Радуј се, Посудо од жежена злата, у којој се мана спасоносна, тело и крв Јагњета Божијег, приправи!
Радуј се, Благодатна, Купино Неопаљива, Ти што нас од огњеног разгоревања избављаш!
Кондак 3.
Делујући силом Свевишњег, о Владичице преблага, Ти силу стихије огњене светом иконом Својом кротиш, и чудеса многа посредством њеном по свој васељени чиниш; стога род хришћански песмама хвалебним Тебе чествује, и у невољама изненадним, сврх свега при разбуктавању огња, к Теби молитвено припада, сваку помоћ од Тебе у добри час примајући. Тога ради Цару Славе, Христу, Који Те прослави, са благодарношћу кличемо: Алилуја!
Икос 3.
Љубав велику према људима часном крвљу Сина Твога и Бога искупљеним имајући, Богомати Пречиста, власт да уређујеш и закриљујеш род хришћански Ти од Њега задоби; јер си грешнима у покајању пред Творцем посредница, безнаднима нада на спасење, невољнима помоћ тренутна, моћна потрага за несталима, и покров свему свету. Теби, милостивој и доброљубивој заступници нашој, што љубављу љубав награђујеш, смиреноумно говоримо овако:
Радуј се, Радости свега света, којом се сузе из очију страдалника и ожалошћених утиру!
Радуј се, Прибежиште тишином дивном испуњено, у коме се буром страсти витлани по мору живота спасавају!
Радуј се, Ти што свемогућством Својим гнев Божији праведно дигнут на нас одгониш!
Радуј се, Ти што пламен огњени росом молитава Твојих, узнесених крај престола Сведржитеља, гасиш!
Радуј се, јер од грома и муње заступништвом небеским Својим штитиш!
Радуј се, јер помоћ Своју свету свакој души што Ти се с вером моли у добри час дарујеш!
Радуј се, Благодатна, Купино Неопаљива, Ти што нас од огњеног разгоревања избављаш!
Кондак 4.
Бура огњена када ненадано на нас наиђе и пламен ватрени градове и села наша захвати, Ти, Госпођо свемилостива, на помоћ нама беспомоћнима похитај, и иконом својом чесном од огњене казне, коју грехова ради наших заслужисмо, заштити нас и избави. Јер Тебе као заступницу непостидну ми грешни Једину имамо, и на Тебе надање наше полажемо, и молитава Твојих силу славећи, од Тебе роћеноме Спаситељу света кличемо: Алилуја!
Икос 4.
Чудеса велика од иконе Твоје пројављена чујемо и видимо, о Царице наша свеблага, јер као утеху и заштиту у невољама њу нама дарова; стога и огањ свесажижући силином својом сплашњава, пред силом благодатне иконе Твоје узмиче, што мноштво пута видесмо и испитасмо, Купином Неопаљивом Тебе на њој изображену зовући, и захвалним песмама Теби пред њом кличући:
Радуј се, пред Христом Богом молитвенице несустајућа, што Га на милост к нама грешнима приклањаш!
Радуј се, Ти Која казну Божију за безакоња наша од глава нам удаљујеш!
Радуј се, Ти што нас чесном ризом Својом од сваке несреће заклањаш!
Радуј се, јер нам покровом Твојих мајчинских милости станишта од огња и грома закриљујеш!
Радуј се, јер вапајима нашим прозбеним у бедама и злим околностима свемилостиво ухо своје приклањаш!
Радуј се, многомоћна хитра Помоћнице наша у данима искушења горких!
Радуј се, Благодатна, Купино Неопаљива, Ти што нас од огњеног разгоревања избављаш!
Кондак 5.
Као Богом воћена звезда икона Твоја свечасна, Богородице Дјево, у васцелом свету чудеса мноштвом благодати блистање излива, и душе и срца људска на познање превеликог милосрђа Твога просвећује, што њиме сав род хришћански Ти закриљујеш, као Мати благодушна заступајући се за њ; тога ради радујући се, Христа Бога хвалимо, што Тебе, Мати Своју по телу, и нама као Мати по духу дарова, у умиљењу најдубљем кличући Њему: Алилуја!
Икос 5.
Икону Твоју, Владичице, као истинску купину неопаљиву видимо, у огњу несагориву, што присуством својим станишта људска за пламен огњени несагоривим чини: јер Теби се вишња благодат даде да силу стихије огњене кротиш, Теби што си огањ Божанства у утроби Својој неопаљиво сместила. Ове се благодати и пречисти лик Твој удеоничарем показа; тога ради верни га Купином Неопаљивом прозваше, и ми га богодолично штујемо, захвално Теби кличући:
Радуј се, Свећо неугасива што у молитвама за нас пред престолом Господњим вазда гориш!
Радуј се, Ти што огњем љубави Божије и наша срца студена разгореваш!
Радуј се, Ти што хладом молитава Својих врелину страсти наших стишаваш!
Радуј се, јер нам у часу беде и недоумице помисли душекорисне свагда ниспошиљеш!
Радуј се, јер нам у доба немоћи наше, у невољама. без помоћника остављеним, хитро на потпору притичеш!
Радуј се, јер нас у зло време изненадних невоља многомоћном руком Својом од погибли избављаш!
Радуј се, Благодатна, Купино Неопаљива, Ти што нас од огњеног разгоревања избављаш!
Кондак 6.
Чудеса Твоја, Богородице, Црква Христова проповеда, што их је од песка морског и звезда небеских више: од истока до запада, чудеса ради, име се Твоје прославља, и нема града и земље такве где се силе Божије дејство Тобом не саврши, људима Христоименитим на избављење и спасење, просвећење и исцелење. Особито кроз иконе Твоје свете навикла си чудеса чинити, потоке милости и штедрих дарова невољном и болном роду људском изливати. Тога ради песмама духовним славословље узносимо Теби, Сину Твојему и Богу нашему кличући: Алилуја!
Икос 6.
У светозарном изливању славе Божанске просијала Ти си, Богоотроковице Дјево, што Младенца предвечног, Господа Христа Исуса, на рукама Својим држаше, и чином сила ангелских окружена, како Те на икони Твојој, Неопаљивом Купином Мојсијевом тајанствено прозваној, видимо, од које даре благодатне вернима штедро подајеш, од огња и грома спасаваш, немоћне исцељујеш, ожалошћене тешиш и свакоме све што је добро и корисно души његовој ниспошиљеш, да Ти гласима неућутним певамо овако:
Радуј се, Ти Којом се радује и ликује ангелски сабор и сав људски род!
Радуј се, Ти Чија слава све похвале земне и небесне превазилази!
Радуј се, Ти што са вишњих висина васцелу васељену љубављу Својом мајчинском надгледаш!
Радуј се, Ти што плачевну долину земну доброчинствима Својим посећујеш!
Радуј се, јер неизмерном добротом Својом презрене и одбачене не остављаш!
Радуј се, јер благодушјем Својим из провалије погибли безнадежне извлачиш!
Радуј се, Благодатна, Купино Неопаљива, Ти што нас од огњеног разгоревања избављаш!
Кондак 7.
Желећи да љубав Своју к људима, крвљу Његовом искупљеним пројави, Господ Матер Своју пренепорочну као покров и заштиту нама дарова, и Њоме прибежиште тихо свакој души хришћанској начини што у жалости и тескоби помоћ и милост требује. Знајући пак за такво служење милосрдно роду људскоме, Владичице свеблага, к Теби очи своје у невољама уздижемо, и руке на молитви пружамо, утеху од Тебе Једине просећи, да предстатељством Својим од невоља привремених и вечних избавиш нас, и у земљи живих, у радости Светих удостојиш нас Богу певати: Алилуја!
Икос 7.
Икону Твоју свештену, Неопаљивом Купином прозвану, Богородице Дјево, чудесима дивно Ти прослави: градове и села њоме од разгоревања огњеног и муње громовне заклањаш, домове верних где се пречистог лика Твога подобије трепетно штује благосиљаш. Тога ради као дар многоцени икону Твоју благодатну са радошћу примамо, доличним је и достојним поклоњењем чествујемо. и похвалама добрим, као што смо дужни, блажимо Те овако:
Радуј се, алабастрени Сасуде исцелења што за сваку немоћ људску мелем садржиш!
Радуј се, Мирохранилнице миомира Христова што паломе човечанству дивни мирис изливаш!
Радуј се, Ти што грешницима покајаним узе греховне раздрешујеш!
Радуј се, Ти што окове страсти онима што се у чистоти подвизавају раскидаш!
Радуј се, дивна Одгајатељко девојака и матера Радости тиха!
Радуј се, Заступнице удовица и сирочади благодушна Старатељко!
Радуј се, Благодатна, Купино Неопаљива, Ти што нас од огњеног разгоревања избављаш!
Кондак 8.
Заиста чудно је видети, Владичице, како икона Твоја, на дасци насликана, и по природи својој огњеном дејству подложна, силу натприродну пројављује, и силину огњену самим присуством својим стишава. У томе силу Божију и Твојих молитви дејство познавши, Устројитеља свега, Бога, што Тебе узвиси, величамо, јер икону Твоју чудотворну на радост и утеху даде нам, од огњеног буктања спасење пруживши, да с благодарењем и сваком хвалом вазда кличемо Њему: Алилуја!
Икос 8.
Сав свет хришћански име преблагословено Твоје слави, Богородице Марија, и сваком је верном слатко и утешно гледати на пречистог лика Твога подобије, којим си чудеса многа и преславна уобичајила јављати. Стога и ми смирени, на икону Твоју свету очи управљајући, долично јој се клањамо, са љубављу је целивамо, помоћи и заступништву Твоме многомоћном од ње се надамо, посебно у часима беспомоћности наше, кад грехова ради буктање огњено неслућено нас задеси, да, Тобом спасени од пламена пагубног, захвалним устима кличемо:
Радуј се, нерукотворна Скинијо Логоса Бога што херувиме надвишујеш и серафиме превасходиш чистотом и светошћу Својом!
Радуј се, облаче лаки Сунца Правде, посредством Чијим Небески к земнима дође, на небо да нас са Собом узведе!
Радуј се, Ти што светим рођењем Твојим врата раја паломе роду људском отвараш!
Радуј се, Ти што небеско и земаљско сједињујеш да сложно Теби и од Тебе Рођеноме неућутне хвале узноси!
Радуј се, изворе божански што воду живу изливаш, од које свако ко окуси неће умирања познати!
Радуј се, Лозо благословена што грозд спасења роди, од којег вино бесмрћа роду се људском излива!
Радуј се, Благодатна, Купино Неопаљива, Ти што нас од огњеног разгоревања избављаш!
Кондак 9.
Сваку похвалу људску слава Твоја превазилази, о Преблагословена и Свепрослављена Мати Господа нашега: ни умови бестелесних не знају како да долично песме узносе Теби, а некмоли ми што смо од праха земаљског саздани: но љубављу к Теби рањени, по моћима својим усуђујемо се песме хвале и благодарења узносити за милост Твоју премногу спрам нашег рода људскога; њега узљубивши, добро чинити Ти не престајеш, сваки узраст верних подстичући да од Тебе рођеноме Христу Спасу кличе: Алилуја!
Икос 9.
Речити говорници нису кадри велику тајну свагдашњег девичанства Твога познати, Богородице; јер од мудраца овога века Господ ту тајну утаји, вером је откри скрушенима и страхом Божијим испуњеним што за радознало испитивање не знају, и што Те и пре рођења. и у рођењу, и после рођења као Дјеву исповедају. Прими стога, о Мати и Дјево, и наше овакво Твоје исповедање што из дубине душе исходи, и оснажи нас да Ти живљењем непорочним и чистотом срдачном следимо, да бисмо благоугодномогли Теби певати овако:
Радуј се, снежно бели Крине девствености и чистоте што неувениво на висинама цватеш!
Радуј се, Ти што ка девствсности и чистоти оне што у низинама живе невидиво руководиш!
Радуј се, јер си материнство и девство у Себи чудесно спојила!
Радуј се, јер си се непорочном и светом и у једном и у другом очувала!
Радуј се, у богоугодној девствености монашких чинова предводнице!
Радуј се, Благодатна, Купино Неопаљива, Ти што нас од огњеног разгоревања избављаш!
Кондак 10.
Уређујући спасење људско, Један од Тројице оваплотити се од Тебе изволи, Владичице Богоневесто, седењем с десне стране Оца на Престолу Божанском, као син Јединородни, природу људску прославив; Он пак по телу и Твојим Сином бејаше, и Тебе са Собом прослави славом што сваку славу превазилази. Осењивана величанством њеним, Ти рода људског многомилостиво не заборављаш, но молитвено заступање пред Творцем у Тројици Једним приносиш за сваку душу верну што славослов Њему узноси, појући: Алилуја!
Икос 10.
Војскама девственика и монаха саборима грудобран Ти си, Богородице Дјево, и свима што Теби с усрђем на молитвама притичу, а икону Твоју свету с трепетним штовањем чествују; јер Теби Јединој благодат за сав свет заступања и верних у девствености и чистоти утврђења од Господа даде се. Стога непорочног живљења љубитељи под матерински покров Твој од буре страсти притичу, тишину душевну налазе, Теби једнодушно кличући:
Радуј се, монаха и монахиња благочастивих Покровитељко свештедра, што се пред Господом топло за њих заступаш!
Радуј се, у свету скривених слугу Божијих свагдашња Помоћнице и у подвизима духовним Руководитељице!
Радуј се, Ти што младе на пут целомудрија и уздржања наводиш!
Радуј се, богобојажљивих стараца Спокојство и Радости!
Радуј се, Ти што домове и обитсљи хришћанске благим покровом Твојим закриљујеш!
Радуј се, Ти што благодушног старања Свога сваки узраст верних удостојаваш!
Радуј се, Благодатна, Купино Неопаљива, Ти што нас од огњеног разгоревања избављаш!
Кондак 11.
Неућутне песме хвалебне Теби, свеопевана Владичице, света Црква Христова приноси, милости Твоје и чудеса, којима се васцела васељена обогати, обзнањујући. Ваистину, ко ће молитвене прозбе наше толико брзо послушати попут Тебе? Али и саме молбе наше Ти често предухитриш, милујући и жалећи оне што свету помоћ Твоју потребују, које ни нас смерне немој лишити, што и у овом часу у славу имена Твога појемо и Богу кличемо: Алилуја!
Икос 11.
Лучезарна икона Твоја, Богомати пречиста, блеском чудеса Божијих помрачене гресима душе наше просветљује; у њима силу свемогућства Божијег и милосрће Твоје неизмерно познајемо, које је вазда готово у покајању и обраћењу од дела злих на пут спасења нас пратити. И Теби се, Свеблага, молимо: не остави нас да у честару греха и страсти лутамо, већ нас до тихог пристаништа живљења благочастивог и Богу угодног одведи, да бисмо могли достојно песме Теби на дар приносити:
Радуј се, Ти што непријатеље наше невидиве несустајућом молитвом Својом устављаш!
Радуј се, Ти Која не допушташ да насиља смртнога овога тела над нама овладају!
Радуј се, јер се од светога имена Твога демони тресу и дрхте!
Радуј сс, јер икона Твоја чесна сваку ђаволску силу присуством својим одгони!
Радуј се, Ти што у борби духовној с непријатељима спасења људскога подвижнике благочашћа укрепљујеш!
Радуј се, Ти што у часу смртном љубављу и вером к Теби испуњенима помажеш!
Радуј се, Благодатна, Купино Неопаљива, Ти што нас од огњеног разгоревања избављаш!
Кондак 12.
За икону Твоју свету, Богоблагодатна Дјево, у благодати Божијој да има удела признајемо, и празник јављања њеног у радости светлој прослављамо; јер показавши се у виду купине неопаљиве, чудесима својим и дејство такво пројављује, од пламена огњеног штитећи и присуством својим станишта наша пазећи. Стога Тебе као штит и грудобран свој имајући, Помоћницу многомоћну нашу, хвалебним песмама блажимо, и од Тебе рођеноме Спаситељу нашем кличемо: Алилуја!
Икос 12.
Тебе, Богородитељко, једину наду и уздање наше, појемо, и добротворства Твоја казујемо, чудеса Твоја не скривамо, безмерну доброту Твоју спрам рода хришћанског славимо, и име Твоје свето благосиљамо, јер ваистину оно јесте миро изливено онима који љубе Тебе, што душе благочастиве миомиром духовним испуњава. Запахни и нас дивним мирисом Својим, Владичице, јер злосмрадијем греховних страсти заударамо, и удостој нас срцем чистим и устима неупрљаним Теби клицати:
Радуј се, Ти што миро сладосно и душеспасоносно изливаш, којим се срца богољубива помазују!
Радуј се, Ти што немоћи душевне и телесне самим дотицајем иконс Своје исцељујеш!
Радуј се, Путеводитељице добра, што на стазу угађања Богу и спасења грешнике што се кају изводиш!
Радуј се, Лествице добродетељи што подвижнике Христове до врата Царства Небеског доводиш!
Радуј се, Ти што страдалнике смерне и трпељиве утехом благодатном овенчаваш!
Радуј се, јер без кривице изгнане и прогањане предокушајем насладе блаженства рајскога дариваш!
Радуј се, Благодатна, Купино Неопаљива, Ти што нас од огњеног разгоревања избављаш!
Кондак 13.
О, Мати свеопевана, Ти што свију Светих најсветије Слово роди и Коју ми недостојни Купином Неопаљивом називамо! Глас молитава и песама наших услиши што пред иконом Твојом светом са усрђем Теби узносимо, и мољењима Својим топлим ка Господу од огња привременог и вечног избави нас који име Твоје хвалимо, и чудеса Твоја славимо, а Сину Твоме и Богу нашем кличемо: Алилуја!
(Овај Кондак се чита трипут, а онда Икос 1. и Кондак 1.)
Молитва Пресветој Богородици у част Њене иконе КУПИНА НЕОПАЉИВА
О, Пресвета и Преблагословена Мати Сладчајшег Господа нашега Исуса Христа! К Теби припадамо и Теби се клањамо прсд светом и пречасном иконом Твојом, чијим посредством чудеса дивна и преславна савршаваш, од огњеног разгоревања и муње громовне станишта наша спасаваш, болне и немоћне исцељујеш и сваку благу прозбу нашу на корист и добро испуњаваш. Скрушено Те молимо, о свесилна рода нашег Заступнице, удостој нас немоћне и грешне материнског саучешћа и врсног старања Твога. Спаси и сачувај, Владичице, под окриљем милости Твоје благоверног ктаља нашега (име), Цркву Свету, обитељ ову, васцелу земљу нашу православну и све нас што Ти са вером и љубављу притичемо и са умиљсњем и сузама Твоје заступништво иштемо. О, Госпођо свемилостива, смилуј се на нас премногим гресима усковитлане, који немамо смелости пред Христом Господом да Њега за помиловање и опроштај молимо: но Теби се, Матери Његовој по плоти, за умољавање препоручујемо: стога Ти, Свеблага, к Њему пружи руке Своје што се негда Бога примнти удостојише, и заступај се за нас пред добротом Његовом. просећи нам опроштај прегрешсња нашх, живљење мирно и благочастиво, кончину благу и хришћанску и добар одговор на страшномс суду Његовом. А у часу страхобне посете Божије, када се домови наши огњем разгоре, или кад муњом громовном препаднути будемо, покажи нам милостнво заступништво Твоје и помоћ многомоћну, да, свесилним Твојим ка Господу молитвама спасавани, привремену казну Божију овде избегнемо, и непролазно блаженстворајско онде наследимо, и са свима Светима пречасно и величанствено име Тројице Којој се клањамо прославимо, Оца, и Сина, и Светога Духа, и велико милосрће Твоје према нама усхвалимо, у векове векова. Амин.
Тропар икони, глас 4.
Као што си у огњу у купини која је горела, али није сагоревала, показао Мојсеју Твоју пречисту матер, Христе Боже наш, тако је она Огањ божанства неопаљиво примила у своју утробу, и по рођењу сачувана цела. Њеним молитвама избави нас од пламена страсти и од ватре огњене сачувај град Твој, као Многомилостиви.
”АКАТИСТИ ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ” (књига ), Библиотека ”Образ светачки”,издаје Православна мисионарска школа при храму Светог Александра Невског –Београд, л.Г.2001..