понедељак, 5. децембар 2011.

МОЛИТВА О БРАТСКОЈ ЉУБАВИ

Господе Исусе Христе, Боже наш, који си нову заповест да оСвојим ученицима да љубе једни друге, прими ову моју молитвуи Духом Твојим Светим обнови у нама љубав према Теби и нашим ближњима; и ту љубав учврсти у срцима нашим, да том љубављу извршујући заповести Твоје, не тражимо на овој земљи угодности себи, него да тежимо слави Твојој и напретку и спасењу наших ближњих. Молимо Ти се, Господе Боже наш, да благодаћу Твога Пресветога Духа уселиш и укорениш у нама нову заповест Твога Новога Завета: да љубимо један другога и да себи не угађамо, него да свагда мислимо и чинимо оно што је на славу Твоју и на добро наших ближњих. Молимо Ти се, Човекољубиви Господе, да у душама и срцима нашим побудиш чисту и нелицемерну љубав према Теби и браћи нашој. Јер ко мисли да може љубити Тебе, а мрзи на брата свога, лажљивац је и по мраку ходи. Стога нам, Ти Господе, Изворе и Даваоче праве љубави, даруј да искрено и истинито волимо све људе Твоје, не само браћу и пријатеље наше, него и саме непријатеље наше, по свеистинитој заповести Твојој; и да добро чинимо и онима који нас мрзе и прогоне, и да се старамо о њиховом спасењу. Јер си Ти Бог љубави и доброте и човекољубља, и Теби славу узносимо: Оцу - вечном Извору богољубља и човекољубља, и Сину Твоме Љубљеноме, који је из љубави према свету дошао у свет да спасе човека, и Духу Твоме, Надахнитељу свете љубави, сада и увек и у векове векова. Амин.


МОЛИТВА ЗА СПАС ЗЕМАЉА ПРАВОСЛАВНИХ

Господе, Боже сило, Боже спасења нашег, Боже који сам чиниш чудеса, погледај милостиво и снисходљиво на своје смиренеслуге, и чуј нас човекољубиво и помилуј. Ево, наши се непријатељи скупише против нас, да нас униште, и да разоре светиње наше. И Ти, који све знаш, знаш да су неправедно устали на нас и да се не можемо одупрети њиховом мноштву ако нам Ти не помогнеш. И овако грешни и недостојни, кајући се, са сузама ти се молимо: помози нам Боже, Спаситељу наш, и избави нас ради славе именаТвог, да не би рекли непријатељи наши: гле, оставио их је Бог, и нема Онога ко их избавља и спасава већ да познају сви народи да си Ти Бог наш, а ми деца Твоја, увек заштићивана Твојом влашћу. Амин.



Молитва Исусу Христу за учвршћење у вери православној

Створитељу, Господе, Боже наш, пошаљи нам благодат Духа Твога Светога да нас учврсти у Светој Вери Православној, коју примисмо од Сина Твога, Господа нашег Исуса Христа, да је једномислено исповедамо пред свим људима и сачува моје до свршетка века. Амин



МОЛИТВА ПРОТИВ РУЖНИХ ПОМИСЛИ

Владико, Господе Боже мој, у чијим је рукама судба моја, заштити ме по милости Својој, и не дозволи да пропаднем по безакоњима својим, нити да идем за вољом тела које похотом војује против духа. Твоје сам створење - не презри дело руку Својих. Не одврати се од мене - сажали се, а не понизи. Слаб сам, не презри ме, Господе, јер к Теби прибегох, Заштитнику своме Богу: исцели душу моју, јер сагреших Теби! Спаси ме ради милости Своје, јер сам Ти одан од младости своје! Нека се постиде они што траже да ме одгурну од Тебе помоћу нечистих дела, ружних помисли, некорисних сећања! Удаљи од мене сваку нечистоту, свако зло, јер си Ти једини Свет, једини Силан, једини Бесмртан, у свему беспримерно моћан, и свима дајеш силу за борбу против ђавола и његових војски. Јер Теби приличи свака слава, части поклоњење, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и свагда иу векове векова. Амин.



Молитва ангелу чувару

Ангеле Христов, чувару мој Свети, и покровитељу душе и тела мога, све ми опрости што год сагреших у данашњем дану, и од сваког лукавства непријатељског ми противника избави ме, да не би никаквим грехом разгневио Бога свога, но моли се за мене грешног и недостојног слугу, да ме покажеш достојна доброте и милости Свете Тројице, и Мајке Господа мога Исуса Христа, и свих Светих! Амин.



МОЛИТВА ЗА ПОКОЈНЕ

Помени, Господе, оце и браћу нашу уснуле у нади на васкрсење у живот вечни, и све упокојене у побожности и вери, и опрости им свако сагрешење, хотимично и нехотимично, што сагрешише речју, или делом, или мишљу. И усели их у места светла, у места свежине, у места одмора, одакле одбеже свака мука, жалост и уздисање, где гледање лица Твога весели све од века свете Твоје. Даруј им царство Твоје и учешће у неисказаним и вечним Твојим добрима, и наслађивање у Твом бесконачном и блаженом животу. Јер си Ти живот, и васкрсење и покој уснулих слугу Твојих, Христе, Боже наш, и Теби славу уздижемо са беспочетним Твојим Оцем и Пресветим, и Благим, и животворним Твојим Духом, сада и увек и увекове векова. Амин.



МОЛИТВА ЗА СРБСКИ НАРОД
Светог Николаја Жичког

Премудри Боже, чији су судови недокучиви и путеви неисписани, милостиво погледај и чуј молитву нашу за Твој србски народ православни. Ти си допустио тешко мучење србског народа, као што си дозволио да буду мучени и Твоји апостоли и пророци и праведници. Знамо, Господе Боже наш, да по свом премудром промислу допушташ страдање својих изабраних, да би се као злато у огњу, кроз муке очистили од земље и јаче засијали. Али, не дозволи, Боже милости и љубави, да се сатана дуго подсмева и лицемери дуго ругају над Твојим крстоносним народом србским. Знамо да Ти допушташ невоље најсветијим душама, ради њихове веће славе и ради опомене и страха безбожним и подлацима. Знамо да је Твоје преславно Васкрсење, Христе, дошло после поруге, крсних мука и смрти. Зар да озарени светлошћу Твога страдања не осветимо и таму страдања србског народа и чекамо васкрсење његове славе?! Као што раслабљени није био исцељен док Ти ниси дошао, Господе, тако и данас нема исцељења србском народу без Тебе, Боже и Спаситељу наш. Не одлажи своју помоћ, Господе, Ти који си увек хитао да помажеш. Не одлажи и не откажи, већ као милостив Самарјанин, окрени лице Своје србском народу, пружи му руку и исцели његове ране, поврати му здравље, сјај и славу и нека Те прослави страдални србски народ у будуће више него што Те је славио раније - Тебе, Светитеља свога, са Оцем и Светим Духом, у векове векове. Амин.