четвртак, 26. јануар 2012.

Патријарх Павле о Светом Сави



Сећајте се својих старешина, који вам проповедаше реч Божију, гледајући на свршетак њиховог живота, угледајте се на веру њихову, каже Апостол у својој посланици Јеврејима (13, 7). Ова порука Светога Апостола Павла свима Хришћанима кроз векове упућена је и нама који данас представљамо Српски народ и Српску Цркву.
 Прослављање Светих у Цркви Православној, пре свега бива са циљем да се прославе они које је Бог прославио славом непролазном, јер су они прослављали Бога светом вером и светим животом по тој вери. И, друго, да нам њихова вера и живот у Господу буду путоказ и смисао нашег живота и пута којим се тај циљ, може постићи.
За нас свештенике, монахе и верне живот Светога Саве био је и остао узвишени узор и углед како и ми треба да верујемо и поступамо. Најпре, то је његово прихватање двеју новозаветних заповести — о лубави према Богу и о лубави према ближњима. Затим, његово свесно одрицање од прелести (обмане) угађања телу и преваре богатства, и пролазне славе овога света, да би се тако сва снага употребила на достизање првенства и славе по Христу, која се стиче служењем ближњима. Ту је затим његово миротворство за добро свога и других народа, његов труд око уређења Српске самосталне Цркве и њеног божанског дејства на веру и духовност народа.
Ни по својој смрти Свети Сава не заборавља свој верни народ, који му се обраћа као духовном оцу, у потребама и невољама свог живота, и притиче му, молећи га за помоћ. То молитвено и молбено обраћање Светоме Сави бива особито изражено у доба турског ропства, када цела нација налази у њему снагу јединства и моћи да све издржи и опстане као народ, народ Јеванђелски, Божији.
 Као Црква Божја и народ Светога Саве сећамо се и овог 2006. лета Господњег,770 годишњице престављења Светитељевог и 412 годишњице Спаљења његових Моштију на Врачару. Ова година нас подсећа и на 775 годишњицу преноса седишта Српске Архиепископије у Пећ и тиме на оснивање Пећке Патријаршије, у време Савиног наследника Арсенија Сремца. Достигавши животворну веру Светога Саве, будимо проповедници и сведоци Христове истине, правде и љубави, и речима и делима, свима који имају очи да виде и уши да чују, по заповести Његовој: „Тако да се светли светлост ваша пред људима, да виде ваша добра дела, и прославе Оца нашега Који је на Небесима" (Мт. 6, 5).
 Упућујући благослов Божији, желим свима да љубави и слози достигнемо непролазно блаженство Царства Небескога и заједницу са Светим Савом, са свима Светима из рода нашега и целога Православља.