недеља, 18. септембар 2011.

STARAC DOBRI DOBREV IZ BAJLOVA , BUGARSKA





 

 
Ovo je jedan dio filma “Mite” (Novčić) nastalog u produkciji Fondacije Pokrov 2000. godine, u kom je prikazan bugarski Starac Dobri, koga mnogi smatraju svetim Božjim čovjekom.

Prije četiri godine, imao sam zadovoljstvo da ga sretnem i neposredno se oduševim njegovom nevinom ljubaznošću i jednostavnošću. Ljudima iz Sofije je poznat kao Starac Dobri Dobrev iz sela Bajlova. On je 96-godišnji starac koga se često može vidjeti kako stoji ispred crkve Svetog Aleksandra Nevskog ili Svetih Kirila i Metodija i njihovih pet učenika sa svojom metalnom kasom da mu se udijeli novac. Sakupljeni novac on daje za obnovu manastira i crkava ili sirotinji.
  

























 
 


Sreo sam ga u Crkvi Svete Nedelje, kada sam otišao na Svetu Liturgiju koju je služilo nekoliko Episkopa u u blagodatnom prisustvu moštiju Svetog Kralja Stefana Milutina. Jednostavno, ušao je kroz crkvena vrata, stao ispred moštiju i, poput mladića, napravio nekoliko dubokih poklona (metanija). To je bio zadivljujući prizor, naročito zbog osjećaja nedostojnosti kada nam Bog podari da svoj životni put ukrstimo sa jednim od Njegovih pravednika.
Nježne oči, ugodan osmijeh, ponizan izgled... sve to čini da on zasija u očima onih koji su ga sreli i koji bez oklijevanja hitaju da dobiju blagoslov od ovog mudrog starca. On nosi tradicionalne cipele od sirove kože i svo vrijeme negdje žuri, ali nikada ne koristi moderna prevozna sredstva. Jednostavno, on voli asketski hod. Jede šta god mu dobri ljudi daju i nikad ne ropće na svoje stanje. Lice mu sija nebeskom svjetlošću koja nesvjesno tjera ljude da u jednom trenutku shvate da je on zaista kao uzet iz Biblije.

   














Nadam se da će me Gospod udostojiti da i treći put u životu cjelivam starčevu milostivu desnu ruku.

“Čovjek treba da drži pravednost i istinu. To je Božji put!”


Prevod i obrada sa engleskog prof. Dinko Blagojević