петак, 16. септембар 2011.

Manastir Devič i Manastir Sveti Arhangeli


Manastir Devič
Manastir Devič sagrađen je oko 1434. godine i nalazi se u dreničkoj šumi, 5 kilometara južno od Srbice. Manastir je sagrađen na mestu gde se u jednoj šupljoj bukvi podvizavao veliki isihasta 15. veka Sv. Joanikije Devički nakon što je u taj kraj prešao iz Crne Reke. Ktitor manastira je despot Đurađ Branković koji je ovu svetinju sagradio u znak zahvalnosti za iscelenje njegove bolesne kćeri - device, po čemu je manastir i dobio ime. U tursko vreme manastir je više puta rušen i paljen ali je opet trudom monaha i naroda obnavljan. Albanski nacionalisti su ga 1941. godine potpuno razrušili i spalili da bi ova svetinja bila ponovo obnovljena tek 1950 godine grudom igumanije Paraskeve i njenih sestara koje su ovu svetinju zatekli kao hrpu kamenja. Danas u manastiru živi osam sestara koje svojim trudom obrađuju manastirsko imanje. Najveće duhovno blago manastira su mošti Sv. Joanikija Devičkog koji je u narodu poznat kao veliki čudotvorac i iscelitelj. Veliki je broj isceljenja koja se gotovo svakodnevno dešavaju u ovom manastiru.
Manastir Devič je opljačkan i oskrnavljen u junu mesecu 1999. godine. Mermerna ploča grobnice Sv. Joanikija je oskrnavljena i izlomljena. Međutim i nakon ovog zlodela albanskih ekstremista monahinje su nastavile da žive u manastiru pod zaštitom snaga KFOR-a, potpuno izlovane od albanske zajednice bez ijednog jedinog Srbina u bližoj okolini. Svo srpsko stanovništvo srbičkog kraja je proterano dok su njihove kuće opljačkane i zapaljene u prisustvu međunarodnih snaga.
Manastir Dević je 17. marta 2004. spaljen do temelja.
Manastir Sveti Arhangeli
Manastir Sveti Arhangeli je veliki manastirski kompleks u klisuri reke Bistrice, tri kilometra nedaleko od Prizrena. Manastir je zadužbina cara Dušana koji je sagradio ovu veliku lavru u periodu između 1343-1352. godine. Manastir je u srednjem veku imao bratstvo od više stotina monaha, a u sklopu manastirskog kompleksa nalazila se velika crkva Svetog Arhangela, manja crkva Svetog Nikole, prostrani i višespratni manastirski konaci, biblioteka, bolnica kao i prostrana manastirska trpezarija sagrađena u obliku upisanog krsta. Nakon osvajanja Prizrena 1455. godine Turci su manastiru naneli veliku štetu. Manastir je ubrzo usled velikih zuluma opusteo tako da od druge polovine 16. veka počinje njegovo temeljito rušenje. Od kamena manastirske crkve Sinan Paša je 1615. godine sagradio svoju veliku džamiju u Prizrenu. Obnova manastira je počela 1995. godine i do sada je sagrađen samo jedan konak sa kapelom.
Pre rata je bilo planirano da se u manastir preseli sedište Eparhije i da se razvije centar izdavačke delatnosti. Nažalost, ratna zbivanja su onemogućila ovu nameru. Ratna zbivanja manastir je s Božijom pomoću preživeo i monasi su svo vreme ostali u ovoj svetinji pod zaštitom nemačkih snaga KFOR-a. Danas u manastiru živi bratstvo od osam monaha koje se bavi duborezom i drugim monaškim aktivnostima. Povremeno preostali vernici iz Prizrena dolaze u manastir na svetu liturgiju.
Neposredno nakon ulaska nemačkih snaga KFOR-a neidentifikovani pripadnici OVK kidnapovali su jednog monaha iz Manastira Sv. Arhangeli, oca Haritona Lukića. Njegovo izmasakrirano telo je nađeno godinu dana kasnije bez glave na jednom groblju pored Prizrena. Sahrana je obavljena u jesen 2000 godine u manastiru Crna Reka gde je otac Hariton započeo svoj monaški i mučenički podvig.
Manastir Sveti Arhangeli spaljen je 17. marta 2004. do temelja.